Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019

Φασολάδα η ελληνική....με ρέγγα καπνιστή !!!!




Έπιασε μια υγρασία... έξω....
Και η θερμοκρασία κατεβαίνει το βράδυ.....δεν είναι και χειμώνας
Αλλά....... κοντεύει να ρθει...!!! 

Σήμερα έφτιαξα εγώ το μενού.....τι βλακεία μενού και κουραφέξαλα....
απλά πραγματα...
μαγείρεψα εγώ...!!!!
 αυτή είναι η σωστή κουβέντα!!

δεν σας εχω συνηθίσει να σας δείχνω τις μαγειρικές μου
αλλά ναι μαγειρεύω καλά... και μου αρέσει το μαγείρεμα και οι γεύσεις....

καλή η τέχνη ως πνευματική τροφή.... αλλά πρέπει και να τρως....!!! Το να τρως νόστιμα φαγητά ....είναι κι αυτό μια τεχνική που θέλει καλούς γευστικούς κάλυκες, σωστά κι επιλεγμένα προϊόντα....και αγάπη γι' αυτούς που το μαγειρεύεις, για να το μοιραστείς μαζί τους στο τραπέζι.....





κι ετοίμασα μια ωραία φασολάδα....!!!!
ξέρετε τα γνωστά.... στον "μούσκιο".... έτσι το λέμε εδώ...!!!!
πριν 12 ώρες και μετά...
 το Μαγείρεμα !!!!

Κάθε φαγητό έχει την αφορμή του....
γι'αυτό εδώ λοιπόν, αφορμή ήταν....
 οι ρέγγες...!!!!!


τι  νόστιμες που είναι  οι ρέγγες....!!!
ακούστε όμως....
όταν την καίγανε  οι παλιοί με την εφημερίδα ....
οι εφημερίδες δεν χρησιμοποιούσαν τοξικά συνθετικά μελάνια.....
οπότε αυτός ο τρόπος είναι άκυρος και επικίνδυνος !!!!

φωτιά στο βαμβάκι με το οινόπνευμα.... είναι μια λύση περίπου σωστή
πρώτον γιατί δεν ξέρεις το βαμβάκι πόσο τα % βαμβάκι είναι.....
και το οινόπνευμα....με τι χημικές ενώσεις έχει φτιαχτεί....
παίδες  άκυρα όλα !!!

την ρέγγα την καψαλίζεις σε ροκανίδια  και σκλήθρες από οξιά
ή ότι άλλο ξερόκλαδο έχεις καβάτζα για την ψησταριά
ανάβεις μια μικρή φωτιά και είσαι σίγουρος  !!!


η άλλη περίπτωση είναι .....
τις τυλίγεις  σε πουγκί με χαρτί ψησίματος
ολόκληρη  και καθαρίζεις τα κόκκαλα μετά
ή  σε δυο φιλέτα......
αφού πρώτα φιλτράρεις το ψάρι και βγάλεις το μεσαίο κοκκαλο
το κεφάλι και τα  όλα τα κόκκαλα
 τις περνάς από το καυτό τηγάνι  για πολύ λίγο...
με την πέτσα του φιλέτου να βλέπει το τηγάνι
και είστε έτοιμοι......
μόλις νοτίσει το χαρτί... κι αλλάξει χρώμα...γίνει λαδερό
δηλαδή μέχρι να σκάσει η πέτσα της ρέγγας  !!!


Να μην τις παραψήσετε.... όχι ότι δεν είναι καλές... αλλά να,
η καπνιστή ρέγγα ήδη είναι ψημένη από την διαδικασία του καπνίσματος
εκτός τούτου ανεβάζεις πολύ την αλατότητα του ψαριού στα ύψη
και αν έχεις προβλήματα υγείας δεν θα το φας...θα σε φάει...!!!

μακρυά από το αλουμινόχαρτο... είναι ακατάλληλο κι αυτό...!!!





και μετά βάζεις στο τραπέζι την  ελιά....και συνοδεύεις με φέτα βαρελίσια
αφού την πασπαλίσεις με λίγο λάδι και φρεσκοτριμμενη ρίγανη....!!!
Αχ,  μύρισε Ελλάδα το σπίτι μας....
Στην Μεσόγειο έχουμε την καλύτερη διατροφή.... !!!!


τώρα, εγώ το θέλω μπόλικο το πιπέρι στο πιάτο μου....
και εν προκειμένω... κοπάνισα στο γουδί λίγες σπέντζες
κι έγινε ένα τέλειο μπούκοβο....
με το μέτρο όμως... φανταστείτε ότι ενώ τρώω καυτερά
με μισό κουταλάκι του εσπρέσο.... δάκρυσα !!!!



και  απαραίτητο  το σιμιγδαλένιο ψωμί για βούτες στο λαδολέμονο της ρέγγας...
τώρα που το έκανα εικόνα ..... θα σας πω κάτι ακόμα για την φασολάδα....


την φασολάδα μπορείς να την φας με "κουτάλι" από κρεμμύδι κόκκινο ξερό..

Σπάς στο γόνατο..... το κρομμύδι ... (η παλιά βερσιόν )
 η οποία  κατέβαζε το κάψιμο του κρεμμυδιού !!!

Κόβεις  ενα μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι και τρως την καρδιά (το τρυφερό φύτρο)
και ξεδιαλέγεις καναδυό χοντρούτσικες φλούδες του κρεμμυδιού
που όντως μοιάζουν με κουτάλι...
και μ' αυτές κάνεις οτι θα έκανες μ' ενα κουτάλι ενώ ταυτόχρονα τις τρως....
μπορεί να σας θυμίζει  χωριατήλα.....κι αγαρμποσύνη...
αλλά αν δεν το δοκιμάσεις δεν το ξέρεις....
το κρεμμύδι έχει τεράστια διατροφική αξία...!!!

φυσικά  αν θέλετε να ολοκληρώσετε την γευστική σας απόλαυση
μπορείτε να συνοδεύσετε  την φασολάδα με ένα ξινόμαυρο κρασί... !!!


η ποικιλία ξινόμαυρο μαζί με την ποικιλία Αγιωργίτικο θεωρούνται από τις
ευγενέστερες ελληνικές ποικιλίες !!!!
Έχουν έντονο άρωμα, υψηλή οξύτητα
και πλούσιο χρώμα !!!!


καλή σας όρεξη
 και

καλό χειμώνα να  έχουμε....




σας ευχαριστώ που είσαστε εδώ


issallos





2 σχόλια:

  1. τόσο νόστιμη φασολάδα δεν έχω ξαναφάει τέλεια ήταν...!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. λέγε το μυστικό....κάτι κάνεις εσυ και δεν το λες, εμένα γιατί δεν βγαίνει έτσι?......θα σε "βασανίσω" μέχρι να μου πεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή

γράψε κι εσύ πάνω στον αφρό του κύματος :