Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020

ενα καβούρι πηγαίνει στη σκοτεινή πλευρά (Sacculina carcini)


 (Sacculina carcini)

Ζώα, Ευρώπη,
 Ωκεανοί, παράσιτα
ΕτικέτεςΟι ζωντανές, Barnacle, καβούρια,
Θαλάσσια Βιολογία, Sacculina,
Κοινό όνομα: Barnacle καβούρι, ή ο γοητευτικά περιγραφικός ολλανδικός όρος "krabbenzakje," που σημαίνει "σακούλα καβουριών"

Α.Κ.Α .: Sacculina carcini (και άλλα είδη Sacculina)

Βρέθηκε: Στα παράκτια ύδατα της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής


δείτε το με τα μάτια σας...


ΤΙ ΚΑΝΕΙ ?????
Οι περισσότεροι κοραλλιογενείς κώνοι που βλέπουμε να διακοσμούν την παλιά προβλήτα και τα πλοία, ζουν τη ζωή τους  κολλημένα σαν με τσιμέντο σε όποια σκληρή υποβρύχια επιφάνεια  βρούν και χρησιμοποιούν τα πλοκαμάκια  τους(θύσανοι) για να τραβούν τροφή που την αγκαλιάζουν, μέσα στα στόματά τους κι αυτό το κάνουν όλη τη ώρα.
Αυτό δεν φάνηκε και τόσο σπουδαίο για  ένα είδος αυτών των καρκινοειδών, που αποφάσισε ότι όλο αυτό το πλοκάμι θα μπορούσε να ήταν χρήσιμο για  άλλου είδους χτυπήματα (διαθέτουν κεντρί) και άρχισε να εξελίσσεται ....στο τελικό ελεύθερο παράσιτο.
Στην ανώριμη προνυμφική του μορφή, η Sacculina έχει παρόμοιο σχέδιο σώματος με άλλα θυσανοειδή και είναι σε θέση να κολυμπάει ελεύθερα.

Ωστόσο, αντί να βρει μια επιφάνεια για να εγκατασταθεί, προτιμάει να βρίσκει καβούρια. Τυπικά, προτιμά να βρίσκει ένα πράσινο καβούρι, είδος Carcinus maenas.


Προτιμά τα θηλυκά  περισσότερο (τα αρσενικά αργότερα) σέρνεται κατά μήκος της επιφάνειας του κελύφους του καβουριού μέχρι να έρθει σε μια άρθρωση - ένα τσίμπημα στην πανοπλία - όπου μετατρέπεται σε ένα είδος υποδερμικής βελόνας, εγχύοντας όλο τον εαυτό της στο καβούρι και αφήνοντας τα άκρα της και το κέλυφος πίσω. Τώρα είναι απλώς και μόνο μια μικρή μάζα που μοιάζει με γυμνοσάλιαγκα, κάνει το δρόμο της στην κοιλιά του καβουριού και προχωράει να αναπτύσσεται με ρίζες  τρυπώντας  σιγά σιγά όλο το σώμα του ξενιστή, αντλώντας θρεπτικά συστατικά απευθείας από την κυκλοφορία του αίματος.Εάν αυτό δεν ήταν αρκετά ενοχλητικό, ... που να δείτε τον τρόπο αναπαραγωγής της Sacculina. Εκτός από το εσωτερικό ριζικό σύστημα, το παράσιτο σχηματίζει ένα εξωτερικό σάκο (εξ ου και το ψευδώνυμο «σακούλα καβουριών») εκεί όπου το θηλυκό καβούρι διατηρεί κανονικά τα  γονιμοποιημένα αυγά του.Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι το αρσενικό παράσιτο. Όταν βρεθεί ένα καβούρι που έχει ήδη μολυνθεί από ένα θηλυκό παράσιτο, το αρσενικό θα κάνει το ίδιο τέχνασμα με  την βελόνα του, εισάγοντας τον  εαυτό του στον εξωτερικό σάκο και  θα μείνει εκεί ζώντας για το υπόλοιπο της ζωής του σαν παράσιτο μέσα στο σώμα του θηλυκού. Γίνεται η γονιμοποίηση και ο σάκος είναι σύντομα γεμάτος από μικροσκοπικές προνύμφες Sacculina.Δεδομένου ότι η λοίμωξη από τη βλάστηση πολλών ριζών έχει καταστήσει τον οικοδεσπότη στειρωμένο και επειδή τα καβούρια  δεν είναι πολύ έξυπνα, τα καβούρια θα φροντίσουν τώρα αυτό το σάκο των προνυμφών σαν να ήταν δικά τους μικρά.

Ψάχνοντας λίγο ακόμη βρήκα ότι το παράσιτο επηρεάζει και άλλα είδη καβουριών, ακόμα και τον ερημίτη κάβουρα .... με τον ίδιο τρόπο......Αλλά τι γίνεται αν το μολυσμένο καβούρι ήταν αρσενικό, θα ρωτήσεις... Κανένα πρόβλημα. Το παράσιτο είναι σε θέση να παρεμβαίνει με τις ορμόνες του σε τέτοιο βαθμό ώστε, εκτός από την αλλαγή του σχήματος του σώματος του αρσενικού καβουριού, σε εκείνο ενός θηλυκού παρεμβαίνει και στην συμπεριφορά !!!!Τώρα  το πρώην αρσενικό καβούρι θα συμπεριφέρεται πραγματικά όπως και θα κάνει τις χειρονομίες ζευγαρώματος ενός θηλυκού καβουριού.


έτσι ειναι ενα κανονικο πρασινο καβουρι με τα αυγα του


Τώρα, αυτό μπορεί να μην φαίνεται τόσο κακό από την άποψη του καβουριού. Θέλω να πω, δεν ξέρει ότι μεταλλάχτηκε σωστά; Όμως δεν είναι  μόνο αυτό, είναι λίγο χειρότερα από αυτό. Θέλοντας να κρατήσει όλη την διαθέσιμη ενέργεια για δική του χρήση ο ξενιστής, το παράσιτο εμποδίζει το καβούρι να ανανεώσει το κέλυφος του  ή να αυξήσει εκ νέου τα χαμένα  του νύχια ή πόδια, όπως συνήθως κάνουν τα καβούρια. Αυτό οδηγεί σε μια ποικιλία δευτερογενών λοιμώξεων οι οποίες, σε συνδυασμό με τον υποσιτισμό του, το οδηγούν στον πρόωρο θάνατο.Αλλά η φύση δεν λειτουργεί χωρίς  την αίσθηση του δίκαιου παιχνιδιού ... η έρευνα έχει βρει τώρα ότι η Sacculina υποκύπτει μερικές φορές σε ιούς και μύκητες που βρίσκονται φυσικά στο σώμα του καβουριού, μέσω μόλυνσης των ριζών της.
Πάρτα  για να μαθεις παλιοτραγανα !!!

Πηγες/ βιβλιογραφια:
https://questionableevolution.com/tag/sacculina-carcini/
Powell & Rowley (2008) Νόσοι των Υδρόβιων Οργανισμών 80: 75-79.
Zimmer (2000) "Κάνουν παράσιτα να κυβερνούν τον κόσμο;" Ανακαλύψτε το περιοδικό (τεύχος Αυγούστου).
Russell et αϊ. (2000) Journal of the Marine Biological Association of U.K. 80: 373-374.
Mouritsen & Jensen (2006) Marine Biology Research 2: 270-275.
Goddard et αϊ. (2005) Biological Invasions 7: 895-912.

4 σχόλια:

 1. ενα καβούρι πηγαίνει στη σκοτεινή πλευρά , αλλά......επειδή περπατάει ανάποδα βγαίνει στην φωτεινή πλευρά~~~~ νόστιμα είναι τα καβούρια~ και όμορφα~~~ πάρε μου ένα χιχιχιχχχ καλημέρες και ~~φιλί~~~~~

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ωωω ευχαριστω για το σχολιο Μελισσαλλη μου ~~~~~ πραγματικα δεν το ειχα σκεφτει αυτο , ωραιο !!!...αλλα δυστιχως το καβουρι ειναι ζομπι. Θυμήσου την αλλη φορα που θα παμε θαλασσινη βολτα θα σου μαθω πως να πιανεις καβουρακια....!!!

   Διαγραφή
 2. Ισσαλλε....κουφαθηκα (και αγριευτηκα!!!) ...εντελωως ομως!!!!
  😵😵😵

  ΑπάντησηΔιαγραφή

γράψε κι εσύ πάνω στον αφρό του κύματος :